Petteri Forsell on virallinen #HyväVeikkoEiKiusaa-suojelija: Kertoo nyt tarinansa kiusaamisesta!

Petteri Forsell on yksi tämän vuoden #HyväVeikkoEiKiusaa-kampanjan virallisista suojelijoista. KPV:sta maailmalle lähtenyt kasvatti kertoi omia kokemuksiaan kiusaamisesta.


30-vuotias Jani Petteri Forsell on koko Suomen jalkapallokansan tietoisuuteen Kokkolasta ja KPV:n paidasta ponnistanut pelaaja. Kysyttäessä Petteriä osallistumaan #HyväVeikkoEiKiusaa-kampanjaan, hänen ei tarvinnut vastausta kauan miettiä. Kysyimme mieheltä kommentteja liittyen kiusaamiseen, erityisesti kouluissa.


Oletko ollut joskus itse todistamassa koulukiusaamista jossakin roolissa?


Muistan, kun olin kuudennella luokalla ja mulla oli aina futiskamat päällä. Koulussa, kotona, matkoilla, joka paikassa. Yhtenä päivänä välitunnilla, kun menin taas potkimaan Torkinmäen koulun hiekkakentälle, luokkakaverit (pelkästään poikia) tulivat maalin taakse naureskelemaan ja taputtamaan, jos lauoin ohi maalista. Sen lisäksi potkivat pallon vielä kauemmaksi. Hain pallon ja jatkoin potkimista, myös seuraavalla välitunnilla ja seuraavana päivänä.


Mitkä ovat ohjeesi kiusatulle?


Kiusaajat eivät yleensä ole kovin pitkäjänteisiä. Sen takia kannattaa pysyä vahvana sekä omana itsenään. Jos olet kiusattu, paras tapa on olla välittämättä, sillä kiusaajilla itsellään on joku huonosti. Kiusaajat ovat raukkoja, ja polkevat paikallaan. Minä en jäänyt polkemaan paikalleni ja surkuttelemaan. Muistan jokaikisen nimeltä, joka on mua joskus kiusannut. Siellä on joukossa yllättäviäkin nimiä. Jopa vanhoja joukkuekavereita lapsuudesta. Mä keskityin omaan juttuuni ja intohimooni, enkä välittänyt heistä.


Mistä koulukiusaaminen mielestäsi johtuu?


Koulukiusaaminen alkaa yleensä siitä, että lapsella/nuorella ei ole kotona kaikki hyvin. Ehkä vanhemmat eivät anna huomiota, tai muuten vaan ei viihdy kotona, tai sitten siellä tapahtuu jotain pahaa. Se jatkuu yleensä sillä, että kohde on erilainen ja tällä tavalla ”helppo” kohde. Esim. hän tulee pallon kanssa kouluun, on vähän lihavampi, on eriväriset hiukset, on sitä ja on tätä. Kolmantena, koulukiusaajilla on tylsää. Ei ole tekemistä välitunnilla tai ei ole harrastuksia vapaa-ajalla jne. Nämä kolme kun täyttyy syntyy monesti kiusaamista. Tiedän myös sen, etteivät kaikki ole niin vahvoja ja pysty suodattamaan näitä, mutta voi yrittää ja se tulee palkitsemaan vanhempana vastoinkäymisissä. Joskus tuntuu liian pahalta. Silloin on tärkeä jutella asioista jollekin luotettavalle ja ennen kaikkea avoimesti sekä rehellisesti.


Terveisesi kiusaajille?


Oletko se raukka joka kiusaa vai se päällikkö, joka menee heikomman puolelle? Koulukiusaaminen on raukkamaista ja teille koululaisille jotka tätä luette: teillä ei ole kenelläkään varaa kiusata toista yhtään mistään.


Ja loppuun vielä osuva näpäytys:


Ette ole itse ostaneet edes omia pikkuhousujanne.


Kokkolan Pallo-Veikkojen edustusjoukkue on vahvasti mukana koulukiusaamista vastustavassa toiminnassa. Halusimme tuoda teeman näkyväksi koko kaudeksi, kampanja tulee näkymään vahvasti myös KPV Edustuksen viestinnässä ja markkinoinnissa.


Tavoitteemme on, että KPV edustuksen kaikki pelaajat sitoutuvat kampanjaan

ja näyttävät omalla käytöksellään esimerkkiä koulukiusaamista vastaan.

KPV edustuksen pelaajat kiertävät koulupoliisi Juha Puurulan kanssa Kokkolan

alakouluissa kertomassa #HyväVeikkoEiKiusaa-kampanjasta ja kiusaamisen vastaisesta toiminnasta. Lisäksi pelaajat kertovat kiusaamista vastustavasta kampanjastamyös omissa juniorikummijoukkue tapaamisissa.

Kampanja huipentuu syksyllä pelattavaan hyväntekeväisyysotteluun. Ottelussa kerätyistä varoista lahjoitamme paikallisten koulujen kanssa yhteisesti sovittuun kohteeseen. Kampanjan julkistettuja suojelijoita ovat tällä hetkellä koulupoliisi Juha Puurula, KPV:n edustusjoukkueen kapteeni Sebastian Mannström ja KPV-kasvatti Petteri Forsell.


kpv logo.png