Otteluraportti (KPV-VPS La 1.2.): Vahva esitys ei riittänyt pisteisiin!


Kippari-hallin katto narisi talven sähköä, kun vuoden ensimmäinen Pohjanmaan derby käytiin Kokkolan Pallo-Veikkojen ja Vaasan Palloseuran välillä. Tuomari Kalle Mäkinen vihelsi ottelun alkaneeksi ja saman tien pallon täplälle. Hyvää pöhinää pitänyt katsojajoukko joutui vetämään henkeä: mitä oikein tapahtui?


Toppari Samuel Mahlamäki Camacho lähetti vasemmalta kovan pomppivan pallon kärkeen Steven Morrisseylle, joka pääsi Ulrich Meleken etupuolelle ja läpiajoon. Debyyttinsä tehnyt Meleke joutui kaatamaan jamaikalaisen, kun pelikellossa oli vain 9 sekuntia. Mäkinen tuomitsi tällä kertaa rangaistuspotkun – kuten kuuluikin. Kokenut Sebastian Strandvall sijoitti pallon 11 metristä varmasti vasempaan alakulmaan, ohi väärään suuntaan aavistaneen Teppo Marttisen.


KPV ei lamaantunut alkushokista, päinvastoin, vaan alkoi dominoida ottelua kuin vaimo ja juoksutti hyökkäyksiään kerta toisensa jälkeen mustavalkoisten maalille. Etenkin aktiivinen joukkueprässi tuotti ongelmia vaasalaisten pelinavaamiseen. Tähtäinjyvän napsut ja taivaankappaleet eivät kuitenkaan olleet kohdallaan. Aleksi Pahkasalon yllättävä veto heilutti verkkoa maalin väärällä puolella, Akseli Ollilan komea volley keskityspallosta osui pystypuuhun, ja Aleksi Tarvosen laukaus hyvältä tontilta karkasi maalin yli.


Tasoituksen roikkuessa ilmassa Vihreät saivat lisää kylmää lunta huppuunsa. 16. minuutilla laitapuolustaja Samba Sillah lähetti pitkän puolenvaihdon oikealle linjan taakse, laituri Samu Alanko kiisi palloon ohi Kyle Curingan ja antoi tarkan syötön laatikon reunalta maalille, josta Momodou Sarrilla oli helppo työ viimeistellä 0-2-vierasjohto.


Nopeaa vastahyökkäysmaalia voidaan pitää ottelun kulminaationa ja raamina. Vepsu houkutteli Vihreiden miehistön korkealle, iski nopeasti ja puolustajat joutuivat juosta kohti omaa maalia hattu hiessä, mustavalkoinen raitakuvio jäniksenään. Loistavan hyökkäysrummutuksen jälkeen Vihreiden pakka hajosi turhan helposti ja Marttinen epäröi ulostulossaan.


Ottelu jatkui sähköisesti Pallo-Veikkojen hallinnassa. Tarvonen leikkasi keskelle Ollilan oikea-aikaiseen pystysyöttöön, mutta vastaan tullut veskari Rasmus Leislahti peitti hyvin Tarvosen laukauksen. Jatkopallo jäi pomppimaan aivan maalin edustalle, mutta Sillah ehti purkamaan pallon Pahkasalon nenän edestä. Toisessa päässä Morrissey ei saanut laukaukseensa kunnon osumaa nopean vastahyökkäyskombinaation päätteeksi.


Vielä ennen taukovihellystä KPV:n Abu Sanunu riisti pallon ja tarjosi sen Tarvoselle, jonka laukaus viuhui jälleen maali yli. Hetkeä myöhemmin Meleken kanuuna räjähti hieman maalitolpan ohi hallin seinään. Tauolle mentiin siis tylyissä 0-2-lukemissa.


Vihreät saivat toiselle jaksolle haluamansa alun ja kavennusmaalin, kun Ollila jatkoi pallon Tarvoselle, joka eteni hyvin laidasta ja sijoitti pelivälineen kylmästi Leislahden luukuista verkkoon. Vihreät olivat jälleen mukana ottelussa ja taistelemassa pisteistä. Tässä suunnitelmassa oli mukana Marttinen, joka esitti taidokkaan jalkatorjunnan Sarrin avopaikkaan pelattuun viimeistelyyn. Harmittavasti Sarr loukkasi tilanteessa myös itseään ja joutui nilkuttaa vaihtoon.


Vihreiden flunssan runtelema neljän miehen vaihtopenkki ei tarjonnut montaa vaihtoehtoa tai lisävirtaa hyökkäyspeliin, mikä alkoi näkyä väsymyksenä. Kotijoukkueen terävin loppukiri jäikin näkemättä, Vepsun puolustaessa tarkasti ja hidastaessa keskikentän tempoa. Tasoitusta haettiin pitkillä avauksilla ja kaukolaukauksilla – mutta ilman tulosta. Näin ollen Vepsu otti derbystä täydet pisteet mukaansa. Vihreiden ex-kippari Ville Koskimaa ei päässyt nauttimaan voitosta tekoruohonjuuritasolla, vaan joutui jättämään ottelun harmittavasti väliin nilkkavamman takia.


Karvaasta tappiosta huolimatta Vihreiden esityksessä oli paljon hyvää. Vaikka viimeistelystä puuttui terä, hyökkäyspelissä nähtiin paljon tahtoa ja aloitteita sekä erilaisia variaatioita. Puolustuspelin yhteiskemia vaatii vielä aikaa ja yhdessä pelattuja minuutteja hitsautuakseen saumoihinsa.


KPV:n ottelut jatkuvat lauantaina 8. helmikuuta Jeppiksessä FF Jaron vieraana, joten matka paikan päälle ei ole sinnekään pitkä.

kpv logo.png