Otteluraportti KPV-HJK 16.6.2020: Päätös Suomen Cup-taipaleelle.

KPV ja HJK taistelivat Cupin jatkopaikasta tiistai-iltana Wembleyn nurmella. Koitoksesta muodostuikin hieno jalkapallotapahtuma, johon fiiliksen puhalsi supermodernien puitteiden sijaan pihlajalainen lämpimän kotoisa tunnelma. Loppuun myytyyn otteluun löytyi myös muutama lisäpaikka parkkialueen autojen katoilta ja puiden oksilta.

Itse ottelu alkoi tasaisissa merkeissä Klubin ottaessa pallonhallinnan. Ensimmäinen vaarallinen tilanne avautui kuitenkin Vihreille: Sebastian Mannström pääsi laukomaan hyökkäysflipperin päätteeksi vastapalloon ja kova laakaveto hujahti vain hieman maalin yli. Hetkeä myöhemmin Tim Väyryselle tarjottiin maalille avopaikka, mutta kärki ei osunut palloon, ja Riku Riskin jatkon pienestä kulmasta nappasi veskari Sergey Lazarev. Puolen tunnin kieppeillä Aleksi Pahkasalo lähetti kierteisen vapaapotkun laskevana kohti oikeaa alakulmaa, mutta HJK-vahti Antonio Reguero ehti palloon.


Helsingin Jalkapalloklubin kova taso Wembleyn lyhyellä kentällä valkeni katsojalle ikään kuin pikkuhiljaa, ruutuässämaisesti pala kerrallaan. Joukkue ei jäänyt seisoskelemaan hetkeksikään, se liikutti palloa nopeasti ja fiksusti, pienten kombinaatioiden kautta taitavan määrätietoisesti eteenpäin. Tyhjät tilat otettiin pois ja ylivoimatilanteita luotiin laidoille, josta jaettiin palloa hanakasti maalille ja taaksepäin toiseen aaltoon. Tämä pakotti KPV:n laskemaan pakkaansa, mikä vaikeutti katkotilanteen jälkeen pelinavaamista, Klubin prässin hönkiessä vielä aggressiivisesti niskaan. Näin ollen Vihreiden pallonhallintajaksot kuihtuivat lyhyiksi. Samalla HJK loi liukuhihnalta maaliaihioita ja mahdollisuuksia. Vaikka Vihreiden puolustus pystyi purkamaan tilanteet kerta toisensa jälkeen pois, saattoi todennäköisyyslaskija nähdä maalin roikkuvan ilmassa, vertauskuvallisesti.


Ja näin tapahtuikin 40. peliminuutilla. Pitkän hyökkäyskuvion päätteeksi Väyrynen jatkoi Riskin maalille lähettämän pallon verkkoon toppariparin välistä. Tauolle mentiin vierasjohdossa 0-1.


Toiselle jaksolle asteli hieman lamaantuneen oloinen KPV. HJK sommitteli hyökkäyksiään taitavasti kuin höynää pelaten, ja vain Lazarevin lukuisat kummitustorjunnat pitivät kuin ihmeen kaupalla Vihreät iskuetäisyydellä.


Tasoitukselle tulikin etsikkoaika, kun KPV sai kaipaamaansa lisäbuustia Aleksi Tarvosen ja Akseli Ollilan kentälletulon myötä. Pallo-Veikot hakivat ahnaasti tasoitusta nostamalla riskitasoa. Puolivaarallisista hyökkäyksistä jäi kuitenkin puuttumaan viimeinen sinetti.


Vierasjoukkue hyödynsi asetelman 76. minuutilla ja paketoi ottelun toisella maalillaan. Nikolai Alho hassutteli laidallaan taidokkaasti ohi paljon uurastaneen Mannströmin ja jatkoi pallon tarkasti maalille, jossa ylös jäänyt toppari Daniel O’Shaughnessy puski nahkakuulan varmasti verkkoon, repaleisen puolustuksen jäädessä suomenirlantilaisen jalkoihin.


Tämän jälkeen loppu oli vähemmän tai enemmän pelailua. Wembleyn viisarittoman kellon näyttäessä peliajan loppuneen vihelsi erotuomari Petri Viljanen taiston päättyneeksi lukemiin 0-2. KPV onnittelee Klubia hienosta pelistä ja ansaitusta jatkopaikasta. Tämän myötä Vihreiden focus on sataprosenttisesti Ykkösessä ja liiganousussa.


kpv logo.png