Linda Nymanista #HyväVeikkoEiKiusaa -kummi!Kokkolalaislähtöinen Linda Nyman sai ensikosketus jalkapalloon isoveljen kanssa kotipihalla. Juniorivuodet Gamlakarleby Bollklubben:issa pelannut Nyman on ponnistanut jalkapallourallaan pitkälle. Hän on edustanut useissa seuroissa ympäri maailmaa. Hän on pelannut mm. liigassa, Ruotsin Damallsvenskanissa sekä Italian Serie A:ssa.

Epäoikeudenmukaisuutta koulutiellä ja pelikentällä


Joukkueet on vaihdellut, ja pelaajia tullut ja mennyt, etenkin junnuvuosina. Nyman korostaa valmentajien roolia joukkueen yhteishengen säilyttämisessä.


-Kun kaikki joukkueesta oli samasta kulttuurista, oli huomattavasti helpompi löytää yhteinen sävel. Pelasin myös joukkueessa jossa piti valita puoli; vaieta ja hyväksyä syrjintä tai olla osallisena syrjimässä. Osa pelaajista sekä valmentajat teki tietoisesti valintoja ja kohteli pelaajia eri tavalla. Kukaan ei tarpeeksi rohkeasti puuttunut siihen. En uskaltanut astua esiin, joten vaikenin, vaikka on täysin periaatteideni vastaista, että jotakuta kiusataan tai syrjitään, koska hän tulee eri maasta tai hänellä on erivärinen iho.


Kun mietit tilannetta jälkikäteen, olisitko halunnut toimia toisin?


-Olisi voinut puhua seurajohdon kanssa, asian esiin ottamista heidän kanssaan ei tehty helpoksi. Tuntui kuitenkin siltä, että siellä ei ollut samantapaista keskustelukulttuuria kuin mihin on tottunut pohjoismaalaisena. Sitä ajattelee, että kaikki on keskusteltavissa. Minä, ja muutama muukin puhui tulkin kanssa että valmentajan käytös ei ollut soveliasta, mutta tulkki sanoin että se vain on tämän valmentajan tapa. On hurjaa että tällaisten asioiden kanssa pitää edelleen kamppailla vaikka ollaan päästy pitkälle. Nämä myös todistaa sen että se työ ei ole vielä valmista.


Haaveammattina jalkapalloilija


Nyman kuvaisi itseään määrätietoiseksi ja itsevarmaksi lapseksi jonka haaveammatti vaihteli moneen otteeseen. Harrastusten myötä nuorella Nymanilla oli aikeissa ruveta milloin balettitanssijaksi, yleisurheilijaksi ja viulistiksi.


-Mä sanoin siinä ala-asteella jo että: minusta tulee jalkapalloilija!


Jalkapalloharrastus alkoi Nymanilla ”vasta” neljännellä luokalla, GBK:n juniorijoukkueessa.


-Koin että sain olla oma itseni, toteuttaa pienen lapsen unelmaa turvallisessa ympäristössä.


Ylä-asteella, kun Nyman pelasi jalkapalloa B-tytöissä, oli harjoituksia paljon ja muut harrastukset jäivät.


- Oli mahdotonta tasapainottaa harrastuksia. Fudis vei kaikki ajatukset, Nyman kuittaa.


Kiusaaminen koskettaa lähes meitä kaikkia


Määrätietoisuus nuorempana toi myös harmia Nymanille. Koulussa hän joutui kiusaamisen kohteeksi. Vasta myöhemmin aikuisiällä hän on käynyt läpi tapahtunutta.


Oletko kokenut että sua on joskus kiusattu?


-Joo, olin yks niistä joka koki kiusaamista ala-asteella, 5. ja 6. luokalla. Samat kiusaajat kiusas myös muita mun kavereita, se tapahtui sellaisissa sykleissä, että aina valikoitiin uusi kohde. Enkä nyt halua tehdä itsestäni mitään uhria. Uskon, ja tiedän, että kiusaaminen on sellainen asia, joka koskettaa melkein jokaista.


Mistä uskot että kiusaaminen johtui?


-Oon paljon sitä miettinyt nyt jälkeenpäin. Mutta ainoa looginen selitys mitä oon ajatellut on, että se ehkä johtui siitä, että olin aika määrätietoinen jo lapsena, ja en ehkä istunut siihen sellaiseen lapsen ”normiin”. Ehkä olin liian itsevarma tai ehkä niillä kiusaajilla oli jonkun sortin kateutta. Kiusaaminen oli vain outo tapa ilmaista sitä. Oli päiviä kun olin laittanut hiukset erilaiseen kampaukseen, niin siitä tuli sanomista. Tai sitten jos oli uudet vaatteet, niin siitä tuli sanomista. Opettajat ei huomannut sitä, koska kiusaaminen tapahtui usein silloin, kun opettajaa ei ollut paikalla. Elettiin myös aikaa milloin ensimmäiset sosiaalisen median kanavat syntyivät, kiusaamista tapahtui myös siellä. Jossain vaiheessa tuntui siltä, että olin kameleontti, joka halusi muuttua tilanteen mukana, että jotenkin sulautuisin ja mua ei huomattaisi. Yritin hakea hyväksyntää ja toivoin etten saisi huomiota, jotta kiusaaminen loppuisi.


Loppuiko kiusaaminen?


-Ei. Ei se missään vaiheessa ala-asteella loppunut, enemmänkin sitten kun siirryttiin yläasteelle, vaihtui koulu ja tuli uudet luokat, niin se sitten hiipui.


Mitä mieltä kiusaajista?


-BUU! Ei oo coolia olla kiusaaja.


Mitä tehdä jos jotakuta kiusataan?


-Siinä kiusaamistilanteessa sano kiusaajalle, jos on uskallusta. Aina on hyvä keskustella siitä jonkun aikuisen kanssa, oli se sitten valmentaja, oma äiti tai isä, jonku toisen vanhemmat, joku jonka kans tuntee että pystyy jutella. On hyvä että on #HyväVeikkoEiKiusaa tyylisiä kampanjoita, ja että näistä asioista puhutaan, siten kaikkien olisi helpompi puhua kiusaamisesta.


Kaverit tukena


-Olen onnekas kun mulla oli kavereita. Meillä oli viiden tytön kaveriporukka, oltiin kaikki samalla luokalla ja tosi läheisiä. Mulla oli turvallinen olo niiden kanssa. Se oli parasta että tiesi, että sulla aina oli ne kaverit. Siinä oli sellainen henkinen tuki. Myös näitä mun kavereita kiusattiin. Näitä kavereita kiusattiin kans. Tavallaan olisin halunnut, että joku opettaja olisi kuullut, nähnyt tai tiennyt mitä tapahtui. Siihen ei koskaan tullut selvyyttä, että oliko ne opettajat puuttunut siihen vai ei. En koskaan puhunut siitä suoranaisesti mun vanhemmille, kyllähän ne tiesi siitä. Mutta onni, että mulla oli mun vanhempi veli, hänen kanssaan puhuin kiusaamisesta. Ajattelin että kaikkia kiusataan, ja että se kuuluu tähän, että se pitää hyväksyä. Kenenkään ei pitäisi tuntea ettei halua mennä kouluun tai että ei halua olla jossain porukassa. Kaikilla pitäisi olla turvallinen olo koulussa. Kenenkään ei pidä kokee syrjintää tai kiusaamista koska on tietynlainen, ihan sama kuka sä oot, tai mistä sä tuut.


__________________________________________________________________________________


Kokkolan Pallo-Veikkojen edustusjoukkue on vahvasti mukana koulukiusaamista vastustavassa toiminnassa. Halusimme tuoda teeman näkyväksi koko kaudeksi, kampanja tulee näkymään vahvasti myös KPV Edustuksen viestinnässä ja markkinoinnissa.


Tavoitteemme on, että KPV edustuksen kaikki pelaajat sitoutuvat kampanjaan

ja näyttävät omalla käytöksellään esimerkkiä koulukiusaamista vastaan.


​KPV edustuksen pelaajat kiertävät koulupoliisi Juha Puurulan kanssa Kokkolan

alakouluissa kertomassa #HyväVeikkoEiKiusaa-kampanjasta ja kiusaamisen vastaisesta toiminnasta. Lisäksi pelaajat kertovat kiusaamista vastustavasta kampanjastamyös omissa juniorikummijoukkue tapaamisissa.


Kampanja huipentuu syksyllä pelattavaan hyväntekeväisyysotteluun. Ottelussa kerätyt varat lahjoitamme koulujen kanssa yhteisesti sovittuun kohteeseen. Kampanjan julkistettuja suojelijoita ovat tällä hetkellä koulupoliisi Juha Puurula, KPV:n edustusjoukkueen pelaaja Sebastian Mannström, KPV-kasvatti Petteri Forsell ja Kokkolalaislähtöinen jalkapalloilija Linda Nyman.

kpv logo.png